Äppelmazarin i långpanna

Ska du baka till många är det praktiskt att göra det i en långpanna. När kakan är klar är det bara att skära upp i lagom stora bitar och lägga upp på serveringsfatet.
Den här supersaftiga äppelkakan, som Lands medarbetare Caroline Hofberg har gjort, smakar underbart gott till kaffet. Och tillsammans med lite grädde eller glass till blir det en fantastisk efterrätt. Smart att ha i frysen och plocka fram om du får oväntat besök. Men frys in kakan utan glasyr. Den kan du göra och ringla över när kakan har tinat, strax innan servering.

Äppelmazarin i långpanna
Ingredienser
24 bitar
Deg
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
125 g kallt smör
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
rivet skal av 1 citron
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen

Glasyr
florsocker
vatten

Gör så här

1. Mixa ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i plastpåse i kylen cirka 1 timme.
2. Tryck ut degen i en osmord liten långpanna, cirka 35×20 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
4. Riv mandelmassan. Vispa ihop mandelmassa, smör och citronskal med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Smeten ska vara slät innan ett nytt ägg tillsätts. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Häll smeten i pajskalet.
5. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i rader i smeten.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kallna och skär i bitar vid servering.
7. Glasyren: Blanda florsocker med lite vatten till en glasyr. Ringla glasyren över kakorna vid servering.

Etiketter: